Spárování
Před zahájením spárování musí zdiva důkladně vyschnout. V závislosti na povětrnostních podmínkách to trvá tři až pět dní. Musíte také čekat na správné počasí - neprovádějte spárování během srážek.
Při nákupu spárovací hmoty by měla být vybrána pro typ cihel, protože jiné hmoty jsou určeny pro klinkerové cihly, jiné pro obkladové cihly.
Příprava hmoty
Spárovací hmota se připravuje v malých množstvích. Do kontejneru nalijte asi 6 až 8 lopatek suché hmoty a přidejte vodu a míchejte, dokud masa nedosáhne vhodné konzistence. Dobrým způsobem, jak zkontrolovat, zda je malta správně připravená, je následující: stlačte v ruce hrst hmoty a vytvořte z ní váleček a pak ji 10x otočte na otevřeném povrch dlaně. Hmota by se neměla rozpadat (znamená to, že je příliš suchá) nebo zanechat na dlani stopy(tehdy je příliš mokrá).
Spárování
Začínáme spárování s přibližně jednou lžící čerstvé malty na spárovací misku. Pomocí spárovací stěrky vtlačíme spárovací hmotu mezi cihly. Spoj musí být takový, že hmota přijde do kontaktu s maltou a mírně vyčnívá za obkladem. Zbytek hmoty se odstraní špachtlí. Spoj musí být pevně přitlačen a vyhlazen. Nejprve vyplníme vertikální a pak horizontální spáry. Spárovací hmota je ve vertikálních spojích vtlačována bočními okraji spárovací misky, což platí i pro horizontální spáry. Když dokončíme spárování, musíme mírně zamést stěnu jemným štětcem. To by mělo být provedeno velmi opatrně, dbát na to, aby se malta nelepila na hmotu a nebyla aplikována na cihly.